Та өнөөдөр гэртээ ямар хоол хийхээ сонгоогүй байгаа танд зөвлөхөд үхрийн мах сонгоход зөв сонголт гэж найдаж байна. Та доорх аргыг ашиглаад өнөөдөр гэр бүлдээ гэнэтийн бэлэг бариарай. Гал тогоо бол эзэгтэй нарын бүтээлч сэтгэлгээгээ хөгжүүлж, юм юмыг туршиж үзэх “талбар”. Хоолыг л төрөл төрлөөр нь “хашрааж” чадах юм бол, ажил дээрээ ч шинийг санаачлагч нь байх болно. Хэдий болтол үхрийн махыг зөвхөн давс, перецээр амтлах юм бэ, тийм биз?
Нарийн нандин амт оруулахад жаахан хоолны мэдлэг, бүтээлч чанар байхад л хангалттай. Үхрийн махны үндсэн гайхалтай амтыг тодруулж, үнэрийг сайжруулж, үзэмжийг нэмдэг цөөн хэдэн амтлагчийг зөвлөж байна.
Итали арга
“Italian dressing” гэсэн бичигтэй тусгай амтлагч нараас сонгож ч болно. Эсвэл гэртээ нэг аяга цуу, 1/3 аяга оливийн тос, 2 хоолны халбага ус, 1 хоолны халбага давс, ¼ хоолны халбага нунтаг гоньд, ½ хоолны халбага сармисны нунтаг, ½ хоолны халбага элсэн чихэр юм уу зөгийн балыг хооронд нь хольж /дээр нь өөр амтлагчны төрлийн ямар ч нунтаг ногоо хийж болно/ сэгсрээд өөрийн гэсэн итали амтлагчийг хийх боломжтой. Махаа шарж эхлэхээсээ нэг цагийн өмнө цахилгаантай уутан дотор хийж байгаад, дотор нь соусаа асгаж хөлдөөгчинд хийнэ. 15 минут тутамд гаргаж ирээд уутных нь гаднаас “иллэг” хийж амтыг нь оруулаад, цагийн дараа гаргаж шараарай. Махны чинь үнэр амт давтагдашгүй санагдах болно.
Фанта ундаа /өөр ямар ч жүржийн найрлагатай хийжүүлсэн ундаа байж болно/
Битүү чанагчиндаа хоёроос гурван лааз Фанта хийж махаа чанаарай. Ундааны амт махыг ямар өвөрмөц, салахын аргагүй болгодог гээч. Туршиж үзсэн эзэгтэй зөвлөж байна шүү.
Бүхэл сармис
Их хэмжээний үхрийн махтай хоол хийхээр болвол энэ аргыг ашиглаарай. Махыг хэрчээгүй бүхлээрээ байхад нь хутгаараа зүсэж нүх үүсгээд завсарт нь бүхэл сармисны хумснууд хий. Тэгээд тэр чигт нь чанаж болгоод хэрчээрэй.
Шар айраг, улаан дарс
Үхрийн махтай шөл хийх гэж байгаа бол дээр нь 1-2 хоолны халбага дарс юм уу шар айраг хийчихвэл амт нь шал өөр болно. Махны шөлний гашуун нь дарагдаж, исгэлэн бөгөөд чихэрлэг амт нь нэмэгдсэнээр илүү амтлаг болно.
Ганцхан төрлийн өөр амт нэмээд...
Давс, перец, сармисны нунтаг, базиликийн нунтаг дөрвийг хольж нэг амтлагч болгоод махан дээрээ түрхэж бүхлээр нь битүү чанагчинд чанаад гаргахад гайхалтай өөр амт гарах болно. Өдөр тутам хэрэглэдэг дээрээ ганцхан өөр төрлийн амтлагч нэмэхэд л хоолныхоо нэр төрлийг нэгээр нэмнэ.
Таконы соус
Мексик аргаар татсан махыг амтлахыг хүсвэл таконы соусыг санал болгож байна. 250 гр улаан лоолийн соус, ¼ аяга ус, 1 цайны халбага чилиний нунтаг, 1 цайны халбага жижиглэж хэрчсэн сонгино, 1 хоолны халбага цагаан цуу, ½ цайны халбага сармисны нунтаг, ¼ цайны халбага паприка, ¼ цайны халбага элсэн чихэрийг холигчоор сайтар холино. Хольсон соусаа 15-20 минут дундаж хэмийн гал дээр болгоод махтайгаа цуг олгоно.
Үхрийн махтай хамгийн сайн зохицдог амтлагч, нэмэлт найрлагууд:
Шинэхэн биш бяслаг
Гахайн мах
Барбекю соус
Ногоон улаан чинжүү
Мөөг
Гич
Сонгино
Перец
Улаан дарс
Цөцгий
Шар буурцагны соус
Гоньд
Улаан лооль