
Шалгалтаар илрүүлсэн зөрчил, дутагдал
Шалгалтанд хамрагдсан хүнсний бөөний төвүүдийн 58.1 хувь нь барилга байгууламж нь мэргэжлийн байгууллагын зураг төслийн дагуу баригдаагүй, засвар хийж, өргөтгөж шинэчлээгүй, агааржуулалт хүрэлцээгүй, цонх нь онгойдог хэсгээрээ хортон шавьж нэвтрэхээс хамгаалсан торон хаалтгүй, 47.0 хувь нь зөөврийн усан хангамжтай, хана, тааз, цонхыг угааж цэвэрлэгээ хийхэд тохиромжгүй, 35.9 хувь нь цэвэр, бохир усны хэсгийн шугамд холбогдоогүй байжээ.
“Ажиллагсдын ариун цэвэр, эрүүл ахуйн нөхцлийг шалгахад мах, сүү, төмс хүнсний ногоо зэрэг түүхий бүтээгдэхүүний лангууны ойрхон угаалтуургүй, сүү, сүүн бүтээгдэхүүн, мах, махан бүтээгдэхүүн худалдаалдаг худалдагч нар ажлын байранд бөгж ээмэг, бугуйвч, зүүлт, бугуйн цаг, гар утас зэргийг хэрэглэсэн, гарын ариун цэврийг сахих нөхцөл бүрдээгүй байсан байна.
Харин 58,1 хувь нь хортон шавьж, мэрэгчдээс урьдчилан сэргийлэх, халдваргүйтгэлийг хийж, бүртгэл хөтлөөгүй, 47.0 хувь нь хог хаягдлын цэггүй, хог хаягдлыг тогтмол хугацаанд нь ачиж зайлуулдаггүй, худалдааны багаж тоног төхөөрөмж, багаж, хэрэгслүүдийг тогтмол цэвэрлэдэггүй, угаах боломж нөхцөлөөр хангагдаагүй байсан байна.
Мөн чанар аюулгүй байдлыг нь шалгаж үзэхэд 44.4 хувь нь хугацаа дууссан хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг худалдаанд гаргасан, холбогдох стандартад заасны дагуу хөдөлмөр хамгаалал, техникийн болон галын аюулгүй ажиллагааны үндсэн шаардлагыг хангаагүй, 24.8 хувь нь импортын хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний шошгонд агуулагдах мэдээлэл Монгол, Орос, Англи хэлний аль нэг дээр бичигдээгүй, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүнийг буруу шошголж худалдаалсан байсан байна.
Хүнсний бөөний төвүүдийн 69.2 хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг хадгалалтын явцад температурыг хянаж, бүртгэл хөтөлдөггүй, 58.1 хувь нь хөргөгч хөлдөөгчийн температурын заалт нь хүний нүдэнд харагдахуйц түвшинд байрлаагүй, стандартын шаардлагад нийцсэн өөрийн тээврийн хэрэгсэлгүй, эсхүл зориулалтын тээврийн хэрэгсэлтэй газартай гэрээ хийгээгүй, бараа, бүтээгдэхүүнийг тээвэрлэн ирж буй тээврийн хэрэгслийн хөргүүр нь температур хэмжигчтэй боловч бүрэн ажилладаггүй, бүртгэл хөтлөж хэвшээгүй байсан байна.
Төв, Увс аймгуудын их эрсдэлтэй шалгагдсан 5 хүнсний дэлгүүрээс авсан 97 арчдасны тав буюу 5,1 хувьд гэдэсний савханцар илэрсэн, агаарын 9 дээжинд нянгийн тоо зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээнээс хэтэрсэн, нэг дэлгүүрт хөгц мөөгөнцөр илэрсэн ба худалдаалагдаж буй 79 хүнсний бүтээгдэхүүнээс дээж авч лабораторийн шинжилгээнд хамруулснаас 10.1% нь чанар, аюулгүй байдлын шаардлага хангаагүй байжээ.
Хяналт шалгалтын дүнгээс үзэхэд энэ онд нийслэлийн БЗД, БГД-т үйл ажиллагаа явуулж буй “Нарантуул” трейд, “Барс” трейд болон Ховд аймгийн “Хан-Орд”, Увс аймгийн “Увс зах”, Төв аймгийн “Бүлтэн загас” зэрэг хүнсний бөөний төвүүд их эрсдэлтэй байсан байна.
Шалгалтанд хамрагдсан хүнсний бөөний төвүүдийн 58.1 хувь нь барилга байгууламж нь мэргэжлийн байгууллагын зураг төслийн дагуу баригдаагүй, засвар хийж, өргөтгөж шинэчлээгүй, агааржуулалт хүрэлцээгүй, цонх нь онгойдог хэсгээрээ хортон шавьж нэвтрэхээс хамгаалсан торон хаалтгүй, 47.0 хувь нь зөөврийн усан хангамжтай, хана, тааз, цонхыг угааж цэвэрлэгээ хийхэд тохиромжгүй, 35.9 хувь нь цэвэр, бохир усны хэсгийн шугамд холбогдоогүй байжээ.
“Ажиллагсдын ариун цэвэр, эрүүл ахуйн нөхцлийг шалгахад мах, сүү, төмс хүнсний ногоо зэрэг түүхий бүтээгдэхүүний лангууны ойрхон угаалтуургүй, сүү, сүүн бүтээгдэхүүн, мах, махан бүтээгдэхүүн худалдаалдаг худалдагч нар ажлын байранд бөгж ээмэг, бугуйвч, зүүлт, бугуйн цаг, гар утас зэргийг хэрэглэсэн, гарын ариун цэврийг сахих нөхцөл бүрдээгүй байсан байна.
Харин 58,1 хувь нь хортон шавьж, мэрэгчдээс урьдчилан сэргийлэх, халдваргүйтгэлийг хийж, бүртгэл хөтлөөгүй, 47.0 хувь нь хог хаягдлын цэггүй, хог хаягдлыг тогтмол хугацаанд нь ачиж зайлуулдаггүй, худалдааны багаж тоног төхөөрөмж, багаж, хэрэгслүүдийг тогтмол цэвэрлэдэггүй, угаах боломж нөхцөлөөр хангагдаагүй байсан байна.
Мөн чанар аюулгүй байдлыг нь шалгаж үзэхэд 44.4 хувь нь хугацаа дууссан хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг худалдаанд гаргасан, холбогдох стандартад заасны дагуу хөдөлмөр хамгаалал, техникийн болон галын аюулгүй ажиллагааны үндсэн шаардлагыг хангаагүй, 24.8 хувь нь импортын хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний шошгонд агуулагдах мэдээлэл Монгол, Орос, Англи хэлний аль нэг дээр бичигдээгүй, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүнийг буруу шошголж худалдаалсан байсан байна.
Хүнсний бөөний төвүүдийн 69.2 хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг хадгалалтын явцад температурыг хянаж, бүртгэл хөтөлдөггүй, 58.1 хувь нь хөргөгч хөлдөөгчийн температурын заалт нь хүний нүдэнд харагдахуйц түвшинд байрлаагүй, стандартын шаардлагад нийцсэн өөрийн тээврийн хэрэгсэлгүй, эсхүл зориулалтын тээврийн хэрэгсэлтэй газартай гэрээ хийгээгүй, бараа, бүтээгдэхүүнийг тээвэрлэн ирж буй тээврийн хэрэгслийн хөргүүр нь температур хэмжигчтэй боловч бүрэн ажилладаггүй, бүртгэл хөтлөж хэвшээгүй байсан байна.
Төв, Увс аймгуудын их эрсдэлтэй шалгагдсан 5 хүнсний дэлгүүрээс авсан 97 арчдасны тав буюу 5,1 хувьд гэдэсний савханцар илэрсэн, агаарын 9 дээжинд нянгийн тоо зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээнээс хэтэрсэн, нэг дэлгүүрт хөгц мөөгөнцөр илэрсэн ба худалдаалагдаж буй 79 хүнсний бүтээгдэхүүнээс дээж авч лабораторийн шинжилгээнд хамруулснаас 10.1% нь чанар, аюулгүй байдлын шаардлага хангаагүй байжээ.
Хяналт шалгалтын дүнгээс үзэхэд энэ онд нийслэлийн БЗД, БГД-т үйл ажиллагаа явуулж буй “Нарантуул” трейд, “Барс” трейд болон Ховд аймгийн “Хан-Орд”, Увс аймгийн “Увс зах”, Төв аймгийн “Бүлтэн загас” зэрэг хүнсний бөөний төвүүд их эрсдэлтэй байсан байна.
Сэтгэгдэл (1)