Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын баруун бүсийн зөвлөгөөн Увс аймагт наймдугаар сарын 23, 24-ний өдрүүдэд боллоо. Зөвлөгөөнд Хүнс, хөдөө аж ахуй хөнгөн үйлдвэрийн дэд сайд Ж.Саулегаар ахлуулсан Төрийн захиргааны удирдлагын газрын дарга Т.Жамбалцэрэн, Хүнсний үйлдвэрийн бодлогын хэрэгжилтийг зохицуулах газрын дарга Т.Гантогтох, Мал эмнэлгийн ерөнхий газрын хяналтын газрын дарга Б.Болдбаатар болон яамны ахлах мэргэжилтнүүд, Ховд, Баян-Өлгий, Завхан, Говь-Алтай, Увс аймгийн Хүнс, хөдөө аж ахуйн газар, сумдын Мал эмнэлэг, үржлийн мэргэжилтнүүдийн төлөөлөл 250 гаруй хүн оролцсон байна.
Баруун бүсийн зөвлөгөөнийг нээж, ХХААХҮ-ийн дэд сайд Ж.Сауле нээж хэлсэн үгэндээ: “Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн бодлого зорилтуудыг улс орны нийгэм, эдийн засгийн нөхцөл байдал, хөрш зэргэлдээ орнууд болон бүс нутгийн хөгжлийн бодлоготой уялдуулж амжилттай хэрэгжүүлэн, Монгол Улсын эдийн засгийн тэргүүлэх салбар болгохын төлөө улам хичээн ажиллах шаардлагатай байна. Энэ ажилд манай аймаг, нийслэлийн Хүнс, хөдөө аж ахуйн газруудын идэвх санаачилга, хичээл зүтгэл маш чухал. Шинээр болон шинэчлэн оруулж буй хууль, тогтоомжийн төслүүдэд та бүхний санал үнэтэй хувь нэмэр оруулах болно” гэв.
Тэрбээр, Засгийн газрын 01 албан даалгавар, 2018 оныг “Сахилга хариуцлагын жил” болгон зарласан, Хүнс, хөдөө аж ахуй хөнгөн үйлдвэрийн сайд өвөлжилтийн бэлтгэлийг хангах хүрээнд салбар яам төдийгүй орон нутагт өндөржүүлсэн бэлэн байдалд ажиллах үүрэг чиглэл, зөвлөмж өгснийг цохон тэмдэглээд, хүн амын хүнсний хангамж, аюулгүй байдлын манаанд зогсож, ган, зуд, үер усны гамшгийн эрсдэлээс урьдчилан сэргийлэх, даван туулахад ямагт бэлэн байж, үүрэгт ажлаа өндөр түвшинд, алдаа мадаггүй, хариуцлагатай хийхийг нэхэн сануулсан юм.
Найм, есдүгээр сар бол хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын хувьд намрын ургацыг технологид хугацаанд амжилттай хураан авах бэлтгэл хангах, ургацаа хураах, хадлан, тэжээлээ бэлдэх, өвөлжөө бууцаа эмхлэх гээд хагас цэргийн зохион байгуулалт, өндөржүүлсэн бэлэн байдлыг шаарддаг үе. Тиймээс ч энэ л үед салбарын бүсийн зөвлөгөөнөө зохион байгуулж, энэ оны зорилтын хэрэгжилт, эрчимжүүлэх шаардлагатай ажлууд, өвөл, хаврыг өнтэй давах тактикаа боловсруулж, газар зүйн байршил, орон нутгийн онцлог ойролцоо аймаг, сумд харилцан туршлага солилцлоо.
Ийнхүү наймдугаар сарын 2-ноос эхэлсэн Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын зөвлөгөөнийг Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн яам, НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллага, Швейцарын хөгжлийн агентлагийн санхүүжилттэй Ногоон алт, малын эрүүл мэнд төсөл, Сүхбаатар, Өвөрхангай, Өмнөговь, Увс аймгийн ХХААГ тус тус хамтран зохион байгуулж, салбарын 1000 гаруй хүнийг хамруулсан.
2018 оны салбарын гол ололт бол Малын генетик нөөцийн тухай хууль, Мал, амьтны эрүүл мэндийн тухай хуулийн хэрэгжилтийг тус тус хангах ажлыг зохион байгуулж, Баяжуулсан хүнсний тухай хуулийг батлуулж, Мал эмнэлгийн ерөнхий газрыг шинээр эмхэллээ. Мөн Мал сүргийг өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх, малын үүлдэр угсааг сайжруулах ажлыг орон даяар амжилттай өрнүүлж, Мах, сүүний анхдугаар аян, Атар 60 бүтээлч ажлын төлөвлөгөө гарган, хэрэгжүүлэхээр ажиллаж байгаа аж.
Эх сурвалж: ХХААХҮЯ