

Хүнсний тухай хуулийн шинэчилсэн найруулгыг өнгөрсөн оны 12-р сарын 20-нд баталсан бөгөөд 6 бүлэг 20 зүйлтэй. Энэхүү хуульд хүнсний хангамж, хүнсний үйл ажиллагаанд тавих шаардлагыг зааж өгчээ. Харин Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах тухай хууль мөн 12-р сарын 20-нд батлагдсан. 5 бүлэг 20 зүйлтэй. Энэхүү хуульд хүнсний чиглэлийн үйл ажиллагаа эрхлэх, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнд тавигдах шаардлага, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах талаарх төрийн чиг үүрэг, хяналт зэргийг тусгаж өгсөн байна.
Шинэчилсэн хуулиар бидний өдөр тутмын хэрэглээ болох хүнсний бүтээгдэхүүний шошго, хадгалалтын талаар нэлээд нааштай зохицуулалтууд орж ирсэн байна. Тодруулбал, бүтээгдэхүүний чанар, эрүүл ахуйн баталгаа, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнд тавих хөндлөнгийн хяналт, зохицуулалт, хүнсний үйлдвэрлэл, худалдаа, үйлчилгээнд тавих хяналт, хүнсний экспорт, импортод тавих хяналт гэх мэт асуудлуудыг нарийвчлан зохицуулах юм.
Эдгээрээс хамгийн чухал гэж хэлж болохуйц нь импортын хүнсний шошгонд агуулагдах мэдээлэл Монгол хэлээр байхаар тусгагдсан байна. Түүнчлэн хүнсний бараа, бүтээгдэхүүнийг хувь хүмүүс хилээр оруулж ирэхийг хориглохоор заасан аж.
Шинэчилсэн найруулгаар хүнсний шошго нь дараах мэдээллийг агуулсан байна:
-хүнсний нэр;
-үйлдвэрлэгчийн нэр, хаяг;
-хэмжээ, тоо ширхэг, цувралын дугаар;
-үйлдвэрлэсэн он, сар, өдөр;
-хадгалах хугацаа, нөхцөл;
-тэжээллэг чанар, орц, найрлага;
-хэрэглэх арга;
-гаж нөлөө, хориглох заалт зэрэг бөгөөд эдгээр шаардлагыг хангаагүй тохиолдолд барааг буцаан татах заалттай.
Мөн хууль тогтоомж зөрчигчид хүлээлгэх хариуцлагын хувьд хөдөлмөрийн хөлсний доод хэмжээг 3-50 дахин нэмэгдүүлсэнтэй тэнцэх хэмжээний төгрөгөөр торгох олсон орлого болон үлдэгдэл хүнсийг хураах гэх мэт нэлээд өндөр торгуультай юм байна.

Д.Ундрах /24tsag.mn/
Эдгээр хуулиудын хэрэгжилтийг хангах нь зөвхөн төрийн чиг үүрэг биш ТББ-ын чиг үүрэг хэмээн үзэж Монголын хэрэглэгчийн эрх, боловсролын холбоог үүсгэн байгуулаад байгаа аж.
Сэтгэгдэл (5)