
Сүүлийн жилүүдэд монголчууд үндэсний бүтээгдэхүүн гэхээсээ илүүтэй импортын бүтээгдэхүүн хэрэглэх нь эрс ихэссэн. Гэхдээ импортын бүтээгдэхүүн их хэрэглэж байгаа ч тараг, сүү гэх мэтийн сүү сүүн бүтээгдэхүүнийг дотоодоосоо авч хэрэглэсээр байгаа. Тиймдээ ч энэ чиглэлээр олон үйлдвэрийн, олон нэр төрлийн бүтээгдэхүүн ихээр худалдаанд гарах болсон. Хэдийгээр нэр төрөл нь олширч иргэдийн худалдан авах хэрэглэх сонирхолд нийцүүлж байгаа нь сайшаалтай ч төдийлөн үр дүнтэй биш байгаа талаар мэдээллээ. Учир нь хадгалалтын горимыг удаан хугацаанд барих зорилгоор Е-гийн төрлийн нэмэлтүүдийг оруулдаг байна. Е-гийн төрлийн нэмэлтүүд нь тухайн бүтээгдэхүүний шаардлагатай амин дэмийг өгдөггүй бөгөөд тухайн бүтээгдэхүүнийг ямар ч хэрэгцээгүй болгодог аж. Мөн амт үнэр оруулах зорилгоор ч дээрх төрлийн нэмэлтийг ашигладаг нь нэгэнт тогтоогдсон гэдгийг мэдэгдсэний хажуугаар Витафит үйлдвэрийн "Гоё" нэрийн тараг болон иогурт зэргийн найрлаганд Е-гийн төрлийн индекс ордог болохыг харууллаа. Дэлхий дээр Е-гийн төрлийн индексээр хийгдсэн 1000 гаруй бүтээгдэхүүн байдгаас 50 нь та бидний хэрэгцээнд өргөн хэрэглэгддэг байна. Үүнээс дурьдвал: Е441 Желатин, Е1442 цардсан устөрөгчит пропилийн фосфор хүчлийн хоёр ч цардуул нэг төрлийн цардуул, Е440 Пектин, Е451 Гурван суурьт натрийн фосфат, Е331 Нимбэгний хүчлийн 3-т устөрөгчийн натрийн давс зэрэг болно. Ингээд сүүн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэгч, импортлогч, мөн хэрэглэгч нартаа Е төрлийн индексээр хийгдсэн сүүн бүтээгдэхүүнийг үйлдвэрлэхгүй, импортлохгүй, хэрэглэхгүй байхыг уриаллаа.
Сэтгэгдэл (1)