Химийн аргаар боловсруулж авсан антибиотик хэдий хүчтэй, үр дүнтэй ч гэлээ нэгийг эмчилж байхдаа нөгөөг гэмтээж, давхар дархлааг муутгаж байдаг. Гиппократ нэгэнтээ “Хүнс чинь эм, эм чинь хүнс байг” гэж хэлсэн удаатай. Бактерийн төрөл бүрийн халдварт өвчний үед яаран эм авч уухаасаа урьтаж, цус цэвэршүүлэх үйлчилгээтэй дараах хүнсний бүтээгдэхүүнийг хэрэглээрэй.
1. Сармис
Сармис нь вирус, мөөгөнцөр, үрэвсэл, шимэгч болон микробын эсрэг үйлчилгээтэй. Мөн чөлөөт радикалуудыг устгагч антиоксидантын түвшин өндөртэй бөгөөд дархлааг ч давхар дэмждэг. Сармисанд агуулагддаг аллицин хэмээх бодис нь пенициллинтэй ижил үйлчилгээтэй бөгөөд хортой бактерийг устгахад гол үүрэг гүйцэтгэдэг. Энэ идэвхтэй бодисыг идэвхжүүлэхийн тулд сармисыг нухаж дангаар нь идэх юм уу бүлээн цайнд хольж уугаарай.

2. Эхинаци
Эхинаци цэцгийн хандыг хэдэн зуун жилийн турш төрөл бүрийн халдварт өвчний үед хэрэглэж ирсэн. Шарх, цусны бохирдол болон ханиад томуунд ашиглагддаг эхинаци нь цусан дах дархлааны эсүүдийг идэвхжүүлдэг. Бактерийн эсрэг, мөөгөнцрийн эсрэг, вирусын эсрэг энэ хандыг хэрэглэж болно. Гэвч 10 хоногоос дээш хугацаанд хэрэглэж болдоггүй ба ихэвчлэн өвчний эхний шатуудад үр дүнтэй байдаг.
3. Ореганогийн тос
Ореганогийн тос нь микроб, нян, шимэгч, вирус болон мөөгөнцрийн эсрэг үйлчилгээтэй. Ялангуяа хөл, арьсны мөөгөнцөрт түрхэхэд өндөр үр дүнтэй байдаг. Түлхүүр найрлага болох carvacrol-ийн хувь 70 хувиас доошгүй байх тал дээр анхаараарай.
4. Зөгийн бал
Эртний Ромчууд дайны талбар дээр шархыг анагааж, цусанд халдвар орохоос сэргийлэхийн тулд дээр нь зөгийн бал түрхдэг байжээ. Зөгийн баланд агуулагддаг ферментүүд нь устөрөгчийн хэт исэл ялгаруулдаг бөгөөд энэ нь биеийг халдвартай тэмцэж, бактерийн үржлээс сэргийлэхэд тусалдаг. Мөн зөгийн бал нь цуснаас хорт бодисыг гадагшлуулж, элэгний ажиллагааг дэмждэг.
5. Байцаа
Байцааны төрлийн бүх ургамлууд хорт хавдрын эсрэг сулфурыг агуулсан байдаг. Мөн байгалиасаа C витаминаар баялаг бөгөөд нэг аяга байцаанд насанд хүрсэн хүний өдрийн C витамины хэрэгцээний 75 хувь агуулагддаг. Мөн хеликобактериас үүдэлтэй ходоодны шарханд хагас аяга байцааны шүүсийг өдөрт 2-3 удаа уух эмчилгээг зөвлөдөг. Дээр нь нэг халбага зөгийн бал нэмээд бага багаар шимж уух хэрэгтэй шүү.

Сармис нь вирус, мөөгөнцөр, үрэвсэл, шимэгч болон микробын эсрэг үйлчилгээтэй. Мөн чөлөөт радикалуудыг устгагч антиоксидантын түвшин өндөртэй бөгөөд дархлааг ч давхар дэмждэг. Сармисанд агуулагддаг аллицин хэмээх бодис нь пенициллинтэй ижил үйлчилгээтэй бөгөөд хортой бактерийг устгахад гол үүрэг гүйцэтгэдэг. Энэ идэвхтэй бодисыг идэвхжүүлэхийн тулд сармисыг нухаж дангаар нь идэх юм уу бүлээн цайнд хольж уугаарай.

Эхинаци цэцгийн хандыг хэдэн зуун жилийн турш төрөл бүрийн халдварт өвчний үед хэрэглэж ирсэн. Шарх, цусны бохирдол болон ханиад томуунд ашиглагддаг эхинаци нь цусан дах дархлааны эсүүдийг идэвхжүүлдэг. Бактерийн эсрэг, мөөгөнцрийн эсрэг, вирусын эсрэг энэ хандыг хэрэглэж болно. Гэвч 10 хоногоос дээш хугацаанд хэрэглэж болдоггүй ба ихэвчлэн өвчний эхний шатуудад үр дүнтэй байдаг.

Ореганогийн тос нь микроб, нян, шимэгч, вирус болон мөөгөнцрийн эсрэг үйлчилгээтэй. Ялангуяа хөл, арьсны мөөгөнцөрт түрхэхэд өндөр үр дүнтэй байдаг. Түлхүүр найрлага болох carvacrol-ийн хувь 70 хувиас доошгүй байх тал дээр анхаараарай.

Эртний Ромчууд дайны талбар дээр шархыг анагааж, цусанд халдвар орохоос сэргийлэхийн тулд дээр нь зөгийн бал түрхдэг байжээ. Зөгийн баланд агуулагддаг ферментүүд нь устөрөгчийн хэт исэл ялгаруулдаг бөгөөд энэ нь биеийг халдвартай тэмцэж, бактерийн үржлээс сэргийлэхэд тусалдаг. Мөн зөгийн бал нь цуснаас хорт бодисыг гадагшлуулж, элэгний ажиллагааг дэмждэг.

Байцааны төрлийн бүх ургамлууд хорт хавдрын эсрэг сулфурыг агуулсан байдаг. Мөн байгалиасаа C витаминаар баялаг бөгөөд нэг аяга байцаанд насанд хүрсэн хүний өдрийн C витамины хэрэгцээний 75 хувь агуулагддаг. Мөн хеликобактериас үүдэлтэй ходоодны шарханд хагас аяга байцааны шүүсийг өдөрт 2-3 удаа уух эмчилгээг зөвлөдөг. Дээр нь нэг халбага зөгийн бал нэмээд бага багаар шимж уух хэрэгтэй шүү.