зар
Улаанбаатар
Өнөөдөр / 2025.11.09
Өдөртөө
Шөнөдөө
ХАЙЛТ ХИЙХ
Эхлэл
Улс төр
Эдийн засаг
Нийгэм
Дэлхий
24 баримт
24 фото
COP17
Спорт
Видео
Сошиал мэдээ
  • Эхлэл
  • Улс төр
  • Эдийн засаг
  • Нийгэм
  • Дэлхий
  • 24 баримт
  • 24 фото
  • COP17
  • Спорт
  • Видео
  • Сошиал мэдээ

ШИНЭ ЖИЛ: Баярын ширээг чимэх хоолны сонирхолтой ЖОРУУД

2024-12-30
0
ЖИРГЭХ

Шинэ жилийн баяр гэдэг яахын аргагүй гэр бүл, найз нөхөдтэйгөө амьдралын хамгийн гоё, мартагдашгүй дурсамжийг бүтээдэг мөчүүдийн нэг. Тэр ч утгаараа энэ баярыг сэтгэл шингээн зассан ширээн дээрх олон янзын амтат хоолгүйгээр төсөөлөхийн аргагүй билээ. Иймд дурсамж бүтээх баярын ширээг тань чимэх амттай, шинэлэг бас сонирхолтой санаануудыг уншигч та бүхэнд хуваалцаж байна.


-ХӨНГӨН ЗУУШ-

Моцарелла бяслагтай дарсан чинжүү (6-8 хүнд)

Шинэ жилийн баярын ширээг чимэх хоолны сонирхолтой санаанууд (фото 1)

Орц:

  • 200 гр моцарелла бяслаг 
  • 1 аяга дарсан жижиг чинжүү (peppadew)
  • ⅓ аяга улаан дарсны цуу 
  • 4-5 ш ганга өвсний мөчир
  • 2 ш нухсан саримс 
  • ½ цайны халбага улаан чинжүүний үйрмэг 
  • Бага зэргийн давс, оливын тос, нунтаг хар перец 

Хийх жор:

1. Бяслаг болон чинжүүг саванд хийж холино. 

2. Дарсны цууг жижиг саванд хийн дээрээс нь бага зэргийн давс, ганга, саримс болон чинжүүний үйрмэгээ нэмж хутгаад дунд зэргийн гал дээр 1 минут орчим буцалгана.

3. Ийнхүү буцалгасан хольцоо бяслаг болон чинжүүтэйгээ хольсны дараагаар оливын тос, давс болон хар перецийг өөрийн амталгаагаар нэмэх боломжтой. 


Рикотта бяслаг, брокколитой шарсан талх (6-8 хүнд)

Шинэ жилийн баярын ширээг чимэх хоолны сонирхолтой санаанууд (фото 2)

Орц:

  • 12 зүсэм хэрчсэн 1 ш багет талх
  • Жижиглэн хэрчсэн брокколи
  • 6 хоолны халбага оливын тос 
  • 8-10 ш саримс 
  • 1 хоолны халбага зөгийн бал 
  • 1 хоолны халбага цагаан дарсны цуу 
  • ½ цайны халбага улаан чинжүүний үйрмэг
  • Бага зэргийн давс 
  • ½ аяга рикотта бяслаг 

Хийх жор:

1. Шарах шүүгээг цельсийн 200 градуст урьдчилан халааж бэлтгэх. Сайтар тосолсон шарах шүүгээний нэг тавцан (roasting pan) дээр талх, өөр нэг тавцан дээр брокколи болон саримсаа байрлуулан давс нэгэн жигд цацна.  

2. Үүний дараагаар брокколиг дээд талд, талхыг доод талд нь байрлуулан шарах шүүгээнд 10-12 минут шарна. Эхлээд талхаа гарган авна, харин брокколи болон саримсыг бүрэн зөөлөртөл ахин 15-20 минут шарна. 

3. Жижиг аяганд зөгийн бал, цуу болон чинжүүний үйрмэгээ хольж хутгана. 

4. Саримс бүрэн болмогц аяганд хийж бяслагтайгаа сайтар хутгаад давс болон перецээр амтална. 

5. Шарсан талх дээрээ амталсан бяслаг болон брокколигоо тавиад, хамгийн сүүлд нь зөгийн балын хольцоо жигд асгаж өгөөрэй. 


-ҮНДСЭН ХООЛ-

Хурганы амталсан мах (6-8 хүнд)

Шинэ жилийн баярын ширээг чимэх хоолны сонирхолтой санаанууд (фото 3)

Орц:

  • 6-8 ш хурганы шаант чөмөг 
  • 1½ цайны халбага нунтаг синнамон 
  • 1½ цайны халбага нунтаг турмерик 
  • 1 цайны халбага нунтаг кумин
  • ½ аяга оливын тос
  • ½ цайны халбага нунтаг кардамом
  • 2 ш нимгэн хэрчсэн сонгино 
  • 6 ш ганганы мөчир 
  • 4 ш буталсан саримс 
  • 2 ш лаврын навч 
  • 2 хоолны халбага гурил 
  • ½ аяга хуурай улаан дарс 
  • 4 аяга тахианы шөл (сонголтоор) 
  • 1 аяга анар жимсний шүүс 
  • 2 аяга хушга 
  • 3 хоолны халбага давсгүй цөцгийн тос 
  • Нимбэгийн хальс
  • Урьдчилан бэлтгэсэн полента буюу эрдэнэ шишээр хийсэн итали маягийн нухаш (төмсний нухашаар орлуулж болно)

Хийх жор: 

1. Шарах шүүгээг цельсийн 175 градуст урьдчилан халааж бэлтгэх. Хурганы махаа давс болон перецээр амтлан хэсэг амраана. Үүний дараагаар синнамон, турмерик болон кардамомоо жижиг саванд хийж холиод бэлтгэсэн махан дээрээ массажлах маягаар жигд түрхээд, тасалгааны температурт нэг цаг амраагаарай. 

2. Хайруулын тавагт тос хийн дунд зэргийн гал дээр халаана. Халаасан тосон дээрээ махаа тавиад, хүрэн бор өнгөтэй болтол нь 10-15 минут хуурна. Хуурч дуусмагц махаа аваад хуурай цаасан дээр тавьж тосыг нь шүүгээрэй.

3. Нимгэн хэрчсэн сонгино дээрээ чимх давс нэмэн 8-10 минут хуурна. Тэгээд ганга, саримс, лаврын навч нэмээд ахин хоёр минут орчим хуурахад анхилуун үнэр ялгарч эхэлнэ. Үүний дараагаар хоёр халбага гурил нэмэн сайтар хутгаад, хуурай улаан дарсаа хийж хоёр минутын турш тасралтгүй хутгана. Хамгийн сүүлд нь анарын шүүсээ нэмэн ахин таван минут орчим зөөлөн буцалгаарай. 

4. Шарах тавцан дээр махаа байрлуулж дээрээс нь бэлтгэсэн соусаа хийнэ. Тугалган цаасаар бүхэлд нь ороож махаа зөөлөртөл хоёр цаг орчим болгоно. Ингээд зуухнаас аваад битүү тагтай саванд 30 орчим минут тасалгааны температурт амраана.   

5. Яг ширээн дээр тавих хүртэл махнаасаа тугалган цаасаа бүү салгаарай. Харин одоо мах амталсан шингэн соусны илүүдэл тосыг шүүн цэвэрлэж,  тунгалаг болгоод дотор нь хушгаа хийн 15-20 минут буцалгана. Үүний дараагаар цөцгийн тосоо бага багаар нэмэн тасралтгүй хутгаж соусаа улам өтгөн болгоорой. 

6. Эцэст нь махаа таваглаад дээрээс нь хушгатай соусаа хийж, нимгэн хэрчсэн нимбэгийн хальсаа тавина


Загасны махтай тако (7-8 хүнд)

Шинэ жилийн баярын ширээг чимэх хоолны сонирхолтой санаанууд (фото 4)

Орц: 

  • 10 ш гуахилло чили (guajillo)
  • 3 ш морита чили (morita)
  • 1.3 кг загасны мах 
  • ½ аяга жүржийн шүүс 
  • 5 ш саримс
  • Achiote paste - аннато үр, халуун чинжүү, олон төрлийн ургамал болон цуугаар хийдэг халуун ногоотой амтлагч (гэртээ хийх, эсвэл худалдан авч болно)
  • ½ ш жижиглэн хэрчсэн улаан сонгино 
  • 1 ш жижиглэн хэрчсэн хабанеро чили 
  • ¼ аяга лаймны шүүс 
  • 2 аяга жижиглэн хэрчсэн хан боргоцой 
  • 3 хоолны халбага жижиглэсэн яншуй 
  • 16 ш эрдэнэ шишийн тортилла 
  • Давс болон ургамлын тос 

Хийх жор:

1. Гуахилло болон морита чилиг дунд зэргийн саванд 1½ аяга ус хийн буцалгана. Буцалсны дараагаар галаа унтрааж, саваа таглаад 30 орчим минут байлгахад чили сайтар зөөлрөх болно.

2. Ингээд зөөлөрсөн чили устай нь хамт холигчид хийн дээрээс нь жүржийн шүүс, achiote paste, дөрвөн ширхэг саримс, лаймны шүүсээ нэмж хоёр минут орчим холино. 

3. Хан боргоцойн салса бэлтгэхэд сонгино, хабанеро чили, хан боргоцой, яншуй, нэг ширхэг саримс, лаймны шүүсэн дээр давс нэмэн хутгаад, хэрэглэх хүртлээ таглаатай саванд хийн хадгалах. 

4. Загасны мах шарах гриллээ сайтар цэвэрлэн тослоод дунд зэргийн халуун гал дээр тавих. Үүний дараагаар гэсгээж бэлтгэсэн махаа авчран тал тус бүрийг нь 2-3 минут шарна.  

5. Эцэст нь тортиллагийн хоёр талыг тус бүр 30 секунд грилл дээр шаран авч дээр нь загасаа тавина. Загасны мах дээрээ бага зэргийн чили соус, нэг халбага хан боргоцойн салса, мөн дээрээс нь бага зэргийн лайм шахаж, яншуйгаар чимэглээрэй. 


-АМТТАН-

Карамел пүддинг (7-8 хүнд)

Шинэ жилийн баярын ширээг чимэх хоолны сонирхолтой санаанууд (фото 5)

Орц:

  • 1 л өтгөн цөцгий
  • 1 ш уртаар нь хуваасан ванилийн шош 
  • 160 гр элсэн чихэр 
  • 6 ш том өндөгний шар
  • Бага зэргийн давс
  • Whipping cream (сонголтоор) 

Хийх жор:

1. Шарах шүүгээг цельсийн 150 градуст урьдчилан халааж бэлтгэх. Цөцгийн дээрээ үрийг нь авсан ванилийн шошийн хальсаа нэмээд дунд зэргийн гал дээр буцалгаад авна. 

2. Элсэн чихэр дээрээ бага зэргийн ус нэмээд зөөлөн гал дээр хутгана. Ойролцоогоор дөрвөн минут орчим хутгахад элсэн чихэр өтгөрч хүрэн бор өнгөтэй карамел үүсэх болно. Ингээд өөр тийш авч тавиад хөргөөрэй. 

3. Шошийн хальсыг цөцгийнөөс салган авсны дараагаар цөцгийгөө карамел руу бага багаар нэмнэ. Цөцгийгөө нэмэх үед хүчтэй хөөсрөх учир маш сайн хутгах хэрэгтэй.  

4. Өндөгний шар дээр давс болон хоёр халбага элсэн чихэр нэмж холино. Үүнийгээ мөн карамел руу аажмаар нэмэн хутгана. 

5. Ингээд бэлэн болсон зуурмагаа рамекин буюу цилиндр хэлбэртэй зориулалтын жижиг аягуудад хуваан байршуулна. Үүний дараагаар шарах тавцан дээр аяганы тал хүртэл ус хийн дүүргэж 60-70 минут жигнэнэ. 

6. Жигнэж дуусмагц дор хаяж гурван цаг ил тавьж хөргөнө. Энэхүү пүддингийг заавал цаг тулгаж бус хоёр өдрийн өмнө хийж бэлтгэн таглаад, сэрүүн газар хадгалах боломжтой. 


Цангис жимстэй бялуу (6-8 хүнд)

Шинэ жилийн баярын ширээг чимэх хоолны сонирхолтой санаанууд (фото 6)

Орц: 

Царцдас:

  • 115 гр цагаан гаатай жигнэмэг 
  • 1 аяга пекан самар
  • 4 хоолны халбага давсгүй цөцгийн тос 
  • 3 хоолны халбага бор элсэн чихэр 

Бусад:

  • 350 гр цангис жимс
  • 500 гр элсэн чихэр 
  • 3 том өндөг, 2 том өндөгний шар
  • 1 цайны халбага сайтар жижиглэсэн нимбэгийн хальс 
  • 2 цайны халбага сайтар жижиглэсэн лаймны хальс 
  • ½ аяга лаймны шүүс 
  • ¾ аяга давсгүй цөцгийн тос 
  • Чимх давс 

Хийх жор:

Царцдас: 

1. Шарах шүүгээг цельсийн 175 градуст урьдчилан халаана. 

2. Жигнэмэг, самар, цөцгийн тос болон элсэн чихрээ хольж нухаад 23 см орчим гүнтэй бялуу бэлтгэх савандаа хийнэ. Дээрээс нь маш сайн дарж өгсний дараагаар шарах шүүгээнд хийж 10-15 минут болгоно.

Хүсвэл нэг өдрийн өмнө царцдасаа бэлтгэж болно. Урьдчилж бэлтгэх тохиолдолд сайтар таглаад тасалгааны температурт хадгалах ёстой. 

Бусад: 

1. 250 гр цангис жимс, 200 гр элсэн чихэр дээр ¼ аяга ус хийн дунд зэргийн гал дээр 15 орчим минут буцалгана. Ийнхүү буцалсны дараагаар сайтар хөргөөд, холигчид хийж жигд хутгана.

2. Буцалж буй устай сав дээрээ халуунд тэсвэртэй том аяга, эсвэл жижиг хэмжээтэй сав тавьж, тэрхүү савандаа жимсний нухаш, өндөг, өндөгний шар, нимбэгийн хальс, лаймны шүүс, 100 гр аяга элсэн чихэр, нэг халбага лаймны хальс хийн өтгөртөл нь 8-10 минут зориулалтын хусуураар хутгана.

3. Дээрх хольцоо бага зэрэг хөргөөд автомат холигч руу шилжүүлнэ. Автомат холигчоо дундаж хурд дээр тааруулаад цөцгийн тосоо бага багаар нэмж өнгө, бүтцийн хувьд цайвар болон өөрчлөгдтөл нь таван минут орчим холиорой. Ингээд бэлэн болсон бэлдцээ царцдас дээрээ нэмээд хоёр цаг орчим тасалгааны температурт амраана. 

4. Тал аяга усан дээр 100 гр элсэн чихэр хийн уустал нь хутгасны дараагаар үлдсэн 100 гр цангис жимсээ нэмээд нэг минут орчим буцалгана. Тэгээд цангис жимсээ тусад нь авч ил тавиад 20-30 минут хөргөнө. 

5. 100 гр элсэн чихэр болон нэг халбага лаймны хальсаа аяганд хийгээд дотор нь хөргөсөн цангис жимсээ хийн болгоомжтой сэгсэрч эргүүлнэ. Ингээд элсэн чихрээр бүрхэгдсэн цангис жимсээ бэлэн болсон бялуун дээрээ байрлуулаад л амттан маань бэлэн боллоо. 

0
ЖИРГЭХ
Санал болгох
Яармагийн бохир усны хоёрдугаар өргөх насосыг цэвэрлэлээ
Улаанбаатарт -7 градус хүйтэн байна
2026 оны төсвийн тухай хуулийн төсөлтэй хамт өргөн мэдүүлсэн хууль, тогтоолын төслүүдийг эцсийн хэлэлцүүлэгт шилжүүллээ
Микрокредит ББСБ хоёр дахь жилдээ АШУҮИС-ын оюутнуудад тэтгэлэг олголоо
АНХААРУУЛГА: Та сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууны хэм хэмжээг хүндэтгэнэ үү. Хэм хэмжээ зөрчсөн сэтгэгдэлийг админ устгах эрхтэй.
  • Шинэ
  • Их уншсан
  • Их сэтгэгдэлтэй
  • Лион vs Пари Сен-Жермен: Лиг 1-ийг тэргүүлэгчдийн тулаанаас юу хүлээх вэ?
    7 цаг 21 мин
  • "Хатант интернэшл", "Од групп" багууд ялалт байгууллаа
    8 цаг 54 мин
  • Монголын Усан Спортын Ерөнхийлөгчийн нэрэмжит цомын тэмцээн болж байна
    17 цаг 39 мин
  • А.Амартүвшин: Сайжруулсан болон хагас коксон түлшийг орон нутагт 10-15 мянган төгрөгөөр дамлан зарж байна
    18 цаг 10 мин
  • KATSEYE хамтлаг GRAMMY Awards -т нэр дэвшлээ
    18 цаг 22 мин
  • Б.Одгэрэл ДАШТ-ий хүрэл медаль хүртлээ
    18 цаг 33 мин
  • Яармагийн бохир усны хоёрдугаар өргөх насосыг цэвэрлэлээ
    18 цаг 51 мин
  • Амралтын өдрөөр хийх 5 амтат хоолны жор
    19 цаг 0 мин
  • Чөлөөт бөхийн үндэсний шигшээ багийн тамирчид нийт 8 медаль хүртээд байна
    19 цаг 29 мин
  • Цас орсон амралтын өдөр гэртээ дулаан хөнжилдөө хэвтэн үзэх 10 кино
    19 цаг 38 мин
  • The MongolZ шинэ бүрэлдэхүүнтэйгээр тэмцээнээ өндөрлүүллээ
    21 цаг 59 мин
  • Улаанбаатарт -7 градус хүйтэн байна
    22 цаг 22 мин
  • 2026 оны төсвийн тухай хуулийн төсөлтэй хамт өргөн мэдүүлсэн хууль, тогтоолын төслүүдийг эцсийн хэлэлцүүлэгт шилжүүллээ
    Уржигдар 17 цаг 34 мин
  •  П.Ганзориг: "ХҮН" намынхан төсвөөр наймаалцлаа гэх зүйл гарч байна
    Уржигдар 17 цаг 23 мин
  • Микрокредит ББСБ хоёр дахь жилдээ АШУҮИС-ын оюутнуудад тэтгэлэг олголоо
    Уржигдар 17 цаг 07 мин
  • Энэ сарын 29-нд "цэргийн тангараг" өргөх ёслол болно
    Уржигдар 16 цаг 55 мин
  • Хөвсгөл аймгийн ИТХ-ын дарга Д.Пүрэвдорж өөрийн хамаарал бүхий хүмүүсийг ажлын байр бий болгон томилжээ
    Уржигдар 16 цаг 51 мин
  • Ж.Баясгалан: Хөгжлийн бэрхшээлтэйгээр нь ялгаварлан гадуурхаж байгаа гэж ойлгогдохоор л байна
    Уржигдар 16 цаг 36 мин
  • Л.Цэеэрэгзэн: Цас цэвэрлэгээний техникүүд шинэчлэгдэж, цасыг хурдан, хялбараар цэвэрлэж байна
    Уржигдар 16 цаг 32 мин
  • “ЭРДЭНЭС ТАВАНТОЛГОЙ” ХУВЬЦААТ КОМПАНИЙН ГҮЙЦЭТГЭХ ЗАХИРАЛ СОНГОН ШАЛГАРУУЛАХ ЗАР
    Уржигдар 16 цаг 26 мин
  • Казах үндэстний найдварыг тээж байгаа Ш.Батырбек хүүгийн тухай 15 баримт
  • Цастай өдөр цангинуулан уншмаар 10 шүлэг
  • Цастай өдөр сонсох "плейлист"
  • ТӨСӨВ 2026: Асаргааны тэтгэмж авдаг 82.8 мянган иргэнд 279.3 тэрбум төгрөг олгохоор тусгажээ
  • POETRY: Намрыг үдэх НАЙМАН шүлэг
  • Ирэх онд болох хөлбөмбөгийн ДАШТ-ий тухай таны мэдэх ёстой бүх зүйл
  • Ж.Батжаргал: Багш нарын цалинг 2,8 саяд хүргэж, эмч нарын цалинг 15 хувиар нэмэгдүүлнэ
  • А.Амартүвшин: УИХ-ын гишүүн Ж.Золжаргал та хий хоосон шүүмжээр иргэдийг төөрөгдүүлэхээ боль
  • Танилц: Засгийн газрын хуралдаанаас гаргасан шийдвэрүүд
  • Бөхийн дэвжээ дээрх шинэ асуулт: Даруу байх ёс уу?, Сэтгэл хөдлөлийн илэрхийлэл үү?
  • Х.Ганхуяг: Төсвийн урсгал зардлуудыг бууруулна
  • Ойрын 10 хоногийн цаг агаарын урьдчилсан төлөв
  • Ж.Сандагсүрэн: Нийтийн эзэмшлийн 50 байршилд ухаалаг авто зогсоол барина
  • С.Эрдэнэбат: Багш нарын цалинг 3.5 сая төгрөгт хүргэхэд 3–4 их наяд төгрөг шаардлагатай
  • О.Цогтгэрэл: Эрүүл мэндийн салбарын ажилчдын дундаж цалин улсын дунджаас бага байна
  • Оюу толгой 2025 он гарснаас хойш 1.6 их наяд төгрөгийг татвар хураамж, бусад төлбөрт төлжээ
  • АНУ-ын их, дээд сургуулиудад 200 оюутан сургах талаар санал солилцов
  • “Очирдагинас” ХХК “Хүнсний хувьсгал”-ын үр дүнд 2 дахь шинэ үйлдвэрээ ашиглалтад орууллаа
  • Ч.Ундрам: МУГТ Г.Отгонцэцэг надтай уулзах талаар яриагүй
  • The MongolZ-ын шигшээ шатны эхний учраа FURIA баг
  • Цастай өдөр цангинуулан уншмаар 10 шүлэг
  • Цастай өдөр сонсох "плейлист"
  • Ж.Батжаргал: Багш нарын цалинг 2,8 саяд хүргэж, эмч нарын цалинг 15 хувиар нэмэгдүүлнэ
  • Ойрын 10 хоногийн цаг агаарын урьдчилсан төлөв
  • Бөхийн дэвжээ дээрх шинэ асуулт: Даруу байх ёс уу?, Сэтгэл хөдлөлийн илэрхийлэл үү?
  • А.Амартүвшин: УИХ-ын гишүүн Ж.Золжаргал та хий хоосон шүүмжээр иргэдийг төөрөгдүүлэхээ боль
  • Х.Ганхуяг: Төсвийн урсгал зардлуудыг бууруулна
  • Казах үндэстний найдварыг тээж байгаа Ш.Батырбек хүүгийн тухай 15 баримт
  • АНУ-ын их, дээд сургуулиудад 200 оюутан сургах талаар санал солилцов
  • “Очирдагинас” ХХК “Хүнсний хувьсгал”-ын үр дүнд 2 дахь шинэ үйлдвэрээ ашиглалтад орууллаа
  • С.Эрдэнэбат: Багш нарын цалинг 3.5 сая төгрөгт хүргэхэд 3–4 их наяд төгрөг шаардлагатай
  • POETRY: Намрыг үдэх НАЙМАН шүлэг
  • KATSEYE хамтлаг GRAMMY Awards -т нэр дэвшлээ
  • ФОТО: Багш нарын ажил хаялт үргэлжилж байна
  • Хасын хүлэгүүд EASL 2025–26 улирлын хоёр дахь хожлоо гэртээ авлаа
  • О.Цогтгэрэл: Эрүүл мэндийн салбарын ажилчдын дундаж цалин улсын дунджаас бага байна
  • Ж.Сандагсүрэн: Нийтийн эзэмшлийн 50 байршилд ухаалаг авто зогсоол барина
  • Монгол улс энэ онд 10 тэрбум 708 сая ам.долларын бараа бүтээгдэхүүн экспортолсон байна
  • Ж.Алдаржавхлан: Төсвийн байнгын хорооны дарга ЗГ-ын БЭТ шиг ажиллаж байна
  • Ази, Далайн орнуудын цаг уурын хиймэл дагуул хэрэглэгчдийн хурал боллоо
24 баримт
  • Ирэх онд болох хөлбөмбөгийн ДАШТ-ий тухай таны мэдэх ёстой бүх зүйл
  • Казах үндэстний найдварыг тээж байгаа Ш.Батырбек хүүгийн тухай 15 баримт
  • Өсвөрийн УАШТ-ээс олны хамгийн их дэмжиж байгаа бөх Р.Омар гэж хэн бэ?
  • Аймшгийн баярын тухай таны заавал мэдэх ёстой 24 зүйл
  • "Physical Asia" шоуны анхны уран нугараач оролцогч МУГЖ Э.Лхагва-Очирын 10 баримт
Эхлэл Улс төр Эдийн засаг Нийгэм Дэлхий 24 баримт 24 фото COP17 Спорт Видео Сошиал мэдээ
Холбоо барих Сурталчилгаа байршуулах Зар Вэб сайт хийх

Зохиогчийн эрх хуулиар хамгаалагдсан. Мэдээлэл хуулбарлах хориотой.

Вэб сайтыг хөгжүүлсэн: Sodonsolution ХХК