
Одоогийн Сири улсын нутаг дэвсгэрээс МЭӨ 100000-80000 жилийн үед хамаарах усан үзэм шахах технологи олдсон байна. Түүнчлэн Турк, Гүрж болон Перс хавийн орнуудаас олдсон шавар вааранд хийсэн судалгаагаар дарс хадгалж байсан нь тогтоогджээ. Харин дарс уух соёл нь манай эриний өмнөх 2000 жилийн өмнө Грек улсаас гаралтай гэж үздэг. Грекчүүд дарсыг шүтэн бишэрч, дарсны бурхан Диүнисос-ыг ч гарган шүтэж байжээ.
Дарсанд нөлөөлдөг хүчин зүйлүүд юу вэ?
1.Тариан талбай.
Дарс хийдэг усан үзмийн тариан талбай нь цаг агаараас шалтгаалж дэлхий дээр хоёр нарийн бүслүүрт багтан оршдог. Үүнд эхнийх нь дэлхийн хойт хагасын 40-50 градусын өргөрөгт багтах Европын орнууд болон хойт америкийн орнууд хамрагдана. Дараад нь өмнөд хагасын 30-45 градусын өргөлөгт хамрагдах Чили, Аргентин, өмнөд Африк, Австрали, Шинэ Зеланд хамрагдана.
2.Нар.
Жилдээ хамгийн бага гэхэд 1300 цаг нар шарах буюу жилийн дундаж температур 9 хувиас илүү байж усан үзэж гүйцэд боловсордог.
3.Хөрс
Дарсанд нөлөөлөх гол хүчин зүйл бол хөрс. Дэлхий дээр хамгийн сайн хөрс Францад байдаг бөгөөд Бурхан түүнийг Франц оронд бүтээж, өөрөө ч Францад амьдардаг гэж дарс амтархах зуураа францчууд наргиан болгодог байна. Тиймээс Франц дарс гэж хүмүүс ярьдаг шүү дээ.
4.Модон торх
Торх нь давхар ёроолтой байдаг бөгөөд торхны багтаамж түүнийг хийсэн модны чанараас шалтгаалж, түүнд боловсрох дарсны хугацаа өөр өөр байдаг байна.
5. Үйсэн бөглөө.
Үйсэн бөглөөг дарсны сайн нөхөр гэж нэрлэдэг.
Тэрээр органик эд ба агших, тэлэх чадвартайгаас гадна түүний дотоод эсэргүүцэл маш өндөр тул хий бараг нэвтрүүлдэггүй, дарсыг ууршуулдаггүй байна. Үйсэн бөглөөний мод нь Газрын дундад тэнгэсийн хавьцаа орнуудад ургадаг бөгөөд эдгээр моддын холтсыг хуулан авч, 6-24 сар хадгалсны дараа халуун усанд чанан боловсруулж, ариутгаад, тусгай технологиор зорох буюу шахах гэх мэтээр үйлдвэрлэн гаргадаг.
Дарсны үнэр.
Дарсны амтаас гадна үнэр маш чухал. Дарсны төрөл бүр өөрийн гэсэн өвөрмөц үнэртэй. Энэхүү үнэр нь хөрс, усан үзмийн сорт, хураах цаг, хадгалагдсан хугацаанаас шалтгаалж өөр өөр байдаг. Үнэрлэсний дараа дарсны амтыг амталж мэдэрч дарсны чанарыг тогтоодог. Дарс хэдий чинээ удаан хадгалагдана түүний амт улам зөөлөн болж, чанар нь сайжирдаг. Дэлхийд дарсаараа Франц, Итали, Австри, Герман, Унгар, Гүрж, Австрали, Болгар, АНУ/Калифорниа муж/ тэргүүлдэг байна.
Сайн дарсыг таних нь
Хүний хэл нь дөрвөн үндсэн амтыг ялгаж мэдэрдэг гэнэ. Тодруулбал, чихэрлэг, исгэлэн, гашуун, шорвог амт. Тэгвэл дарс ч бас хүчиллэг, чихэрлэг, спиртлэг, аргуун гэсэн үндсэн дөрвөн төрлийн амттай байдаг. Хэрэв дарс уусны дараа бага зэрэг спирт, хүчил, чихэр амтагдаад аль нэг нь илүү ялгарахгүй байвал төгс амттайд тооцогдоно. Ер нь аль нэг бодис илүү хурц амтагдаж байвал чанар муутайн шинж. Спирт илүү амтагдвал спиртлэг хатуу дарс, бага байвал зөөлөн дарс гэж ойлгож болно.
24tsag.mn