Бороо ордог өдөр хамгийн түрүүнд бодогдох хоол бол банштай цай. Яагаад ч юм бороотой өдөр банштай цай л уухгүй бол болохгүй мэт санагддаг. Багын дурсамжуудтай холбоотой байдаг ч байж мэдэх юм. Бороо орох бүрд халуун дотно яриа өрнүүлэхдээ банштай цай иддэг байсан болохоор бороотой өдрийн банштай цай бол хамгийн гоё зүйл мэт. Ийнхүү уншигч та бүхэнд бороотой өдөр идэх банштай цайны жорыг хуваалцаж байна.
-БАНШТАЙ ЦАЙ-
Орц:
Цайны ус, цайны идээ, сүү, шар эсвэл цагаан будаа, сүүлний өөх, борц, хатаасан хавирга, давс
Хийх арга:
Юун түрүүнд хар цай чанаж дараа нь сүлээд дахин буцалгана. Ингээд цайгаа өөр саванд шүүж юүлээд тогоог сайтар цэвэрлэж халаана. Шар эсвэл цагаан будааг сүүлний өөхтэй хамт тогоонд хийж хуураад дээрээс нь шүүсэн цайгаа хийнэ. Үүн дээрээ нимгэн хөшиглөсөн сүүл, годгор борц, бог малын хатааж хуршаасан хавирга, эсвэл гургалдай нэмж хужир, давсаар амт тохируулан нэг удаа оргитол буцалгана. Энэ цайг аягалахдаа будаагаа шүүж аяганд хийгээд хэрчим сүүл, зүсэм хавирга дээр нь хөндөлдүүлж цай дүүргээд цагаан тос нэмнэ. Ингээд л бэлэн болно.
-БОРЦТОЙ БУДААТАЙ БАНШТАЙ ЦАЙ-
Эхлээд хар цай чанаж, шүүж уудална. Сайтар халаасан тогоонд шар тос эсвэл хонины хэрчсэн сүүл хийж хайлуулаад, үүндээ угааж сэврээсэн будаа / шар будаа эсвэл тутарга будаа ч байж болно/ нэмж хуурна. Хуурсан будаан дээрээ дэвтээсэн борц, шүүсэн хар цайгаа хийж, борц будааг зөөлөртөл буцалгана. Дараа нь бэлдсэн баншаа хийж түүхий юм уу болсон сүүгээр сүлээд ширүүн галаар буцалгана. Энэ цайг аягалахдаа будаагаа шүүж, аяганд хийгээд хэрчим сүүл, борц, баншаа дээр нь аягалж цай дүүргээд, цагаан тос нэмж идвэл илүү амттай.