
Үүнээс болоод та хоёрын харилцаанд багахан хөндийрөл бий болсон юм биш биз? Санаа зоволтгүй дээ. Айл гэрийн эзэгтэй та гэр бүлийнхээ зөв хооллолтонд санаа тавихын хажуугаар тааламжтай амтыг бий болгох хэд хэдэн арга байна.

Үүнээс болоод та хоёрын харилцаанд багахан хөндийрөл бий болсон юм биш биз? Санаа зоволтгүй дээ. Айл гэрийн эзэгтэй та гэр бүлийнхээ зөв хооллолтонд санаа тавихын хажуугаар тааламжтай амтыг бий болгох хэд хэдэн арга байна.
Эхлээд эр эсийн тухай
Үрийн шингэний 90 орчим хувьд нь фруктоз буюу сахар, янз бүрийн эрдэс бодис, шим тэжээл агуулагддаг байна. Шинжлэх ухааны үүднээс авч үзвэл эр бэлгийн эсэд багахан хэмжээний хүчил агуулагдаж байдаг. Үүний ердөө 1%-ийг л эр бэлгийн эс эзэлдэг байна. Бусад сул орон зайд төрөл бүрийн уураг, амин дэм, витаминууд, сахар, давс, холестрин мөн ус агуулагддаг. Эдгээр нь эр бэлгийн эсийг нөхөн төлжүүлж идэвхитэй, хүчтэй байхад дэмжлэг үзүүлдэг. Тиймээс залуугийн чинь юу идэж, уухаас хамаарч “нууц амттаных” нь найрлаганд өөрчлөлт орж тааламжтай зарим үед онцгүй үнэр, амттай болдог юм.
Хэрхэн тааламжтай амтыг бий болгох вэ?
Эрчүүдийн “нууц амттан” өөр өөр байх боловч ихэнхдээ бага зэргийн гашуун амттай байдаг. Үүнийг амтлаг, тааламжтай болгохын тулд дараах зөвлөгөөг хэрэгжүүлээрэй.
1.Архи спиртний төрлийн ундаа, янз бүрийн тайвшруулагч бодис, тамхи зэрэг нь “нууц амттан”-г онцгүй болгох хамгийн том шалтгаан болдог. Тиймээс эдгээрээс татгалзах нь том үр дүн байх болно.
2. Хайртдаа ус их ууж байхыг зөвлө. Өдөрт дор хаяж 2 литр усыг ойр ойрхон зайтай шимж уух хэрэгтэй. Ингэснээр бие дэх илүүдэл хорт бодис гадагшилна.
3. Жимсийг гэр бүлийн хэрэглээнийхээ нэг хэсэг болго. Бүсгүй минь өөрөө ч бас үүнийг хэрэглэ. Ханборгоцой, алим, усан үзэм, лийр гэх мэт төрөл бүрийн жимсэнд агуулагдах байгалийн гаралтай чихэр нь өнөөх амтыг тааламжтай болгоно.
4. Хүнсний ногоог ч бас түлхүү хэрэглэ. Мэдээж дан ганц ногоо идэх нь эрчүүдэд хоол болохгүй. Тиймээс оройн хоолоо бэлдэхдээ шинэ ногооны салат зэргийг хавсарган хийж байгаарай.
5. Их хэмжээний мах идэх, мөн сүү цагаан идээ зэрэг нь “амт”-ыг улам исгэлэн, гашуун амттай болгодог. Гэхдээ эдгээрээс татгалз гэж байгаа юм биш. Монгол хүн мах идэхгүй, цагаан идээ хэрэглэхгүй байна гэж юу байхав. Мэдээд авахад илүүдэхгүй байх болно.
6. Хэт халуун ногоотой, сонгино, сармистай хоол идэхгүй байх. Эдгээр нь өөртөө маш их хэмжээний хүхэр агуулдаг учир “амт”-нд гойд нөлөө үзүүлдэг.
7. “Амт”-нд нөлөөлөх дээрх хүнсний бүтээгдэхүүнүүдийг худалдаж авахгүй байх нь гэр бүлийнхээ эрүүл мэнд болоод харилцаандаа анхаарах хамгийн том алхам байх болно. 8. Яншуй, майлз зэргийг хүнсэндээ өргөн хэрэглэ. Эдгээрт агуулагддаг хлорофилл нь тааламжтай амттай болгоход онцгой нөлөө үзүүлнэ.
9. Мөн шанцай, гаа, лемон зэрэг нь мөн л эерөг нөлөө үзүүлдэг.
10. Боловсруулсан хүнсний бүтээгдэхүүнээс татгалз. Эдгээр нь химийн элемэнтийн хувьд өөрчлөлттэй байдаг учир эрүүл мэнд болоод өнөөх амтанд мөн л сөргөөр нөлөөлөх болно.
Д.Ундрах 24tsag.mn