Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн яамны Төрийн нарийн бичгийн дарга Т.Жамбалцэрэн Хэнтий, Сүхбаатар аймгуудад томилолтоор ажиллаж байна.
Төрийн нарийн бичгийн дарга 2025.08.20-ны өдөр Хэнтий аймгийн Засаг дарга Д.Аюурбунь болон Хүнс, хөдөө аж ахуйн газрын даргын үүрэг гүйцэтгэгч Г.Гантөмөр нартай уулзаж, ургацын урьдчилсан төлөв, хадлан тэжээлийн гарц, отрын бүс нутгийн нөхцөл байдал, өвөлжилтийн бэлтгэл ажлын талаар нэгдсэн мэдээлэл авлаа.
Хэнтий аймгийн хэмжээнд 2025.08.04-08-ны өдрүүдэд ургацын урьдчилсан баланс тогтоох, өвөлжилтийн бэлтгэл ажлыг хангуулах, ургац хураалтад ажиллах хүн хүч, уринш, техникийн бэлэн байдлыг шалгасан байна.
Энэ онд аймгийн хэмжээнд 35.2 мянга га-д тариалалт хийж наймдугаар сарын урьдчилсан баланс тогтооход, үр тариа 18.9 мянган га талбайгаас 21.7 мянган тн, улаанбуудай 11.8 мянган га-гаас 14.7 мянган тн, малын тэжээл 2.7 мянган га-гаас 3.8 мянган тн, тосны ургамал 9.4 мянган га-гаас 3.5 мянган тн, төмс 181.6 га-гаас 2.2 мянган тн, хүнсний ногоо 207.7 га-гаас 2.9 мянган тн ургац тус тус хураан авах тооцоо гарчээ.
Энэ жилийн хувьд цаг агаарын тааламжгүй байдлаас шалтгаалж, нийт ургацын 11.5 хувийг алдаж байгааг танилцууллаа. Хэнтий аймгийн хэмжээнд 18 сум, 5 тосгоны 12 мянган малчин өрхийн 3.3 сая толгой мал 2025-2026 онд өвөлжих урьдчилсан төлөв гарчээ. Өвөлжилтийн бэлтгэл хангахаар малчдын түвшинд 130 мян/тн байгалийн хадлан, 100 тн тэжээл, 90 тн гар тэжээл бэлтгэх төлөвлөгөө гаргасан бөгөөд өнгөрсөн жилийн өвс, тэжээлийн үлдэгдэл аймгийн нөөцөд 100 тн өвс, сумдын нөөцөд 297 тн өвс, 130 тн хивэг, 30 тн ногоон тэжээл байгааг танилцуулав.
Хэнтий аймаг энэ хэмжээний нөөц, бэлчээрийн өнөөгийн даацаа ашиглан дотоодын хэрэгцээгээ бүрэн хангах боломжтой. Гэвч зуншлага оройтож ургамлын гарцаа муу байгаагаас шалтгаалан өөр аймаг, сумаас хадлан бэлтгүүлэх, отор нүүдэл хүлээн авах боломж хомс байгаа мэдээг сумдын удирдлагуудаас өгчээ.
Мөн үеэр аймгийн Хүнс, хөдөө аж ахуйн газрын ажлын байрны нөхцөл байдал, үйл ажиллагаатай танилцаж, албан хаагчдын санал хүсэлтийг сонслоо.